Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η κινήση του παρελθόντος μπορεί να γίνει πρόλογος του σήμερα



Σάλος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με ποσοστό 6,97% και 21 έδρες. Μετά το πρώτο σοκ ακολούθησε ο μεγάλος ντόρος για το πολυσυζητημένο παράγγελμα των στελεχών της Χρυσής Αυγής προς τους δημοσιογράφους που θα... φορεθεί πολύ το καλοκαίρι, το «εγέρθητι» αλλά και για την κίνηση που κάνουν με τα χέρια τους όταν απευθύνονται στον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου.


Αυτό σαν κάτι να μας θυμίζει πολύ έντονα. Γυρνάμε το χρόνο πίσω λοιπόν στο 1930 και την εποχή του δικτάτορα της Ναζιστικής Γερμανίας, του Αδόλφου Χίτλερ. Πολλά έχουν γραφτεί για την πολιτική του προώθηση και για την βίαιη συμπεριφορά του απέναντι στους Εβραίους και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό του ήταν ο χαιρετισμός του με το δεξί χέρι σηκωμένο ο οποίος καθιερώθηκε και υιοθετήθηκε από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως για όλη την περίοδο της δικτατορίας του και μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παράλληλα με το επιφώνημα «Heil Hitler».

Η χειρονομία αυτή πιστεύεται ότι πρέπει να βασίζεται σε μια αρχαία Ρωμαϊκή συνήθεια που δήλωνε το χαιρετισμό από την καρδιά προς τον ήλιο ή τον θεό. Ωστώσο κανένα επιζών Ρωμαϊκό έργο τέχνης δεν απεικονίζει την κίνηση αυτή. Σε κάθε περίπτωση η χειρονομία αυτή υποδηλώνει υπακοή στον αρχηγό και γινόταν για να δοξάσουν τον Γερμανικό λαό πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο χαιρετισμός αυτός έγινε τρόπος ζωής εκείνη την περίοδο, από τον ταχυδρόμο που χτυπούσε την πόρτα για να παραδώσει ένα δέμα, μέχρι των παιδιών του νηπιαγωγείου που είχαν προσυλιτηστεί σε αυτή τη χειρονομία.

Σήμερα πάντως απαγορεύεται ρητά η ευθεία επέκταση του χεριού η οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με τριετή ποινή φυλάκισης.

Τελιώνοντας θέλω να πω ότι η πραγματική δημιουργικότητα ενός ατόμου όταν μιλάει δεν είναι τόσο τα λόγια αλλά οι χειρονομίες που είναι η καρδιά και η ψυχή του λόγου καθώς χωρίς χειρονομίες οι λέξεις δεν θα είχαν νόημα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο χωρίς να υποβιβάζουν και να υποδουλώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου